PEARLY PENILE PAPULES (hirsuties papillaris penis) home ICD10: N48.8

Pearly penile papules (synoniemen: PPP, P3, hirsuties papillaris penis, parelketting, string of perls, corona divina) zijn kleine 1-2 mm grote huidkleurige tot witte papeltjes die in een krans rond de basis van de glans penis zitten. Het is een fysiologisch verschijnsel dat bij circa 20-30% van de mannen voorkomt. Het wordt iets vaker gezien bij een donker huidtype en bij onbesneden mannen. Het zijn er enkele tot honderden, keurig regelmatig op een rij gerangschikt aan de basis van de eikel. Het is niet bekend wat de reden is waarom pearly penile papules ontstaan en waarom de ene persoon er meer heeft dan de andere. Ze worden vaak verward met condylomata acuminata. Patiënten met pearly penile papules gaan vaak naar de huisarts of dermatoloog omdat ze denken dat ze een geslachtsziekte hebben (genitale wratten), of omdat ze er om cosmetische redenen vanaf willen.

Pearly penile papules, hirsuties papillaris penis Pearly penile papules, hirsuties papillaris penis
pearly penile papules pearly penile papules

Pearly penile papules, hirsuties papillaris penis Pearly penile papules, hirsuties papillaris penis
pearly penile papules pearly penile papules


DD: condyloma acuminata (genitale wratten), molluscum contagiosum, ectopische talgklieren, lichen nitidus. Condylomen zijn niet zo uniform in grootte en vorm en rangschikking als de pearly penile papules. Ectopische talgklieren zitten meer op de penis schacht. De papeltjes van lichen nitidus kunnen genitaal voorkomen maar zijn meer afgeplat en niet beperkt tot de basis van de glans penis.

PA:
Histologisch zijn pearly penile papules benigne angiofibromen. In de dermis zijn er vele dunwandige verwijde capillairen omgeven door proliferatie van fibroblasten, soms ook concentrische fibrose rond de adnexen. De histologie is vergelijkbaar met andere acrale angiofibromen zoals adenoma sebaceum, subunguale en periunguale fibromen, fibrous papule of the nose (face), acquired acral angiofibroma, en orale fibromen.

Therapie:
Geen. Uitleggen aan de patiënt dat dit normaal is, geen geslachtsziekte, en dat er niets aan hoeft te gebeuren.
Desondanks zijn er toch patiënten die gebukt gaan onder de aanwezigheid van deze aandoening en om verwijdering vragen. Dit is wel mogelijk:
mes Cryotherapie met vloeibare stikstof is succesvol in 80-90% van de gevallen, mits deskundig uitgevoerd, bij voorkeur met een gesloten conus, waarbij de papeltjes 2 keer geheel bevroren moeten worden. Met de standaard spray techniek lukt dit niet goed.
mes Electrocoagulatie onder lokale anesthesie. Voorzichtig aanstippen met 2 mm bolletje of afsnijden met naaldelektrode.
mes Laser chirurgie met CO2-laser of fractional laser.
mes Chirurgisch: verdoven en afknippen of shaven.


Referenties
1. Hogewoning CJ, Bleeker MC, van den Brule AJ, Voorhorst FJ, van Andel RE, Risse EK, et al. Pearly penile papules: still no reason for uneasiness. J Am Acad Dermatol 2003;49:50-54.
2. Agrawal SK, Bhattacharya SN, Singh N. Pearly penile papules: a review. Int J Dermatol 2004;43:199-201.
3. Porter WM, Bunker CB. Treatment of pearly penile papules with cryotherapy. Br J Dermatol 2000;142:847-848.
4. Magid M, Garden JM. Pearly penile papules: treatment with the carbon dioxide laser. J Dermatol Surg Oncol 1989;15:552-554.
5. Lane JE, Peterson CM, Ratz JL. Treatment of pearly penile papules with CO2 laser. Dermatol Surg 2002;28:617-618.
6. Rokhsar CK, Ilyas H. Fractional resurfacing for the treatment of pearly penile papules. Dermatol Surg 2008;34:1420-1422.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

07-05-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 N48.8 Overige gespecificeerde aandoeningen van penis: pearly penile papules
ICD10 N48.8 Other specified disorders of penis: pearly penile papules
SNOMED 238916002 Hirsuties papillaris penis
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven