PINCER NAIL (PINCET NAGEL, BUIS NAGEL) home ICD10: L60.3

Een pincer nail (synoniemen: tube nail, trumpet nail, omega nail, buisnagel, pincet nagel, unguis in turriculo) is een nagel die aan het uiteinde extreem naar binnen gebogen is en daarbij het distale nagelbed als een tang of pincet vastklemt. De scherpe randen van de nagel kunnen daarbij in het vlees groeien, dit veroorzaakt veel pijn, en soms secundaire infectie. De nagel is van nature convex (bolvormig). Bij een pincer nail neemt die convexiteit naar distaal toe. Het uiteinde ziet er uit als het omega teken (Ω).

Pincer nail (buisnagel, pincetnagel) Pincer nail (buisnagel, pincetnagel)
pincernail (buisnagel) pincernail (buisnagel)

Pincer nail (buisnagel, pincetnagel) Pincer nail (buisnagel, pincetnagel)
pincernail (buisnagel) pincernail (buisnagel)


Oorzaak:
Pincer nails kunnen aangeboren zijn of verworven en de oorzaak is niet helemaal bekend. De pincer nail ontstaat vooral op oudere leeftijd. Er is een theorie van Baran et al. dat een pincer nail ontstaat door een verbreding van de nagelmatrix proximaal, door botaangroei. De nagel heeft de vorm van een halve buis. Als de proximale kant daarvan uitgerekt wordt (vlakkere curve) dan wordt de distale kant automatisch meer gebogen (convexere curve). Röntgenfoto's bevestigen de bredere matrix bij pincernails. Een pincernail kan secundair voorkomen bij artrose, artritis, psoriasis, onychomycose, en tumoren van het nagelbed. Er zijn zeldzame case-reports waarbij het is waargenomen bij onderliggende afwijkingen zoals SLE, de ziekte van Kawasaki, gastro-intestinale maligniteiten, diabetische nefropathie, arterioveneuze shunts, en het gebruik van beta-blokkers.

Conservatieve behandeling:
De conservatieve behandeling bestaat uit het verzwakken van het midden van de nagelplaat in de hoop dat de bolling hierdoor verstrijkt. Dit kan door afvijlen van het midden, afvijlen van bijna de hele nagel, verweken met 40% ureum gedurende maanden, of het frezen van groeven in het midden. Dit in combinatie met het vrij preparen van de randen, en proberen daar polstermateriaal onder te schuiven net als bij ingegroeide teennagels. Deze behandelingen worden uitgevoerd door de pedicure.

Behandelingen met klemmen en andere devices:
Met metalen of kunststof klemmen, clips, beugels en draden is het mogelijk om de gebogen nagelplaat weer in een vlakker model te dwingen. Er zijn verschillende technieken voor ontwikkeld zoals metalen clips, staaldraad, memory alloy steel, kunststof strips die op de nagelplaat worden gelijmd. Soms lukt het om hiermee de curve weer glad te krijgen (succespercentages rond 75% gerapporteerd), maar het komt ook voor dat dit maar tijdelijk werkt.

Chirurgische behandeling
De meest gebruikelijke behandeling is aan beide kanten een deel van de nagelmatrix te vernietigen. Dit kan door een wigvormige excisie waarbij de matrix wordt weggesneden, of door de laterale delen 3 minuten te behandelen met een 90% fenol oplossing. Dit kan worden gecombineerd met het terugbuigen van de nagel door hem in het middel door te snijden en weer te hechten, distaal los te prepareren, en er hechtdraden onder aan te brengen die aan de zijkanten van de nagel naar boven komen en rond de teen worden geknoopt. Een andere techniek is het verwijderen van de nagelplaat en de vorm er van veranderen door aan beide zijkanten er een dermale graft onder aan te brengen, in een tunnel onder het nagelbed. De behandeling van hardnekkige pincernails wordt meestal gedaan door een algemeen chirurg, maar ook door sommige dermatologen die zich hier in gespecialiseerd hebben.


Referenties
1. Baran R, Haneke E, Richert B. Pincer nails: definition and surgical treatment. Dermatol Surg 2001;27:261-266. PDF
2. Kirkland CR, Sheth P. Acquired pincer nail deformity associated with end stage renal disease secondary to diabetes. DOJ 2009;15:4
3. Mimouni D, Ben-Amitai D. Hereditary pincer nail. Cutis 2002;69:51-53.
4. Van der Hooft SL, van der Hooft JE. Pincer nail deformity after Kawasaki's disease. J Am Acad Dermatol 1999;41:341-342.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 E27.4 Nageldystrofie: pincer nagels
ICD10 E27.4 Nail dystrophy: pincer nail deformity
SNOMED 247486000 Pincer nail deformity
DBC 12 Haar- en nagelafwijkingen