RESTLESS LEGS (anxietas tibiarum) home ICD10: G25.8

Restless legs (anxietas tibiarum, rusteloze benen) is een aandoening waarbij een onaangenaam jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen ontstaat tijdens rust, vooral 's avonds en 's nachts. Het komt vaak voor, en treedt vooral op vanaf middelbare / oudere leeftijd. Bij gaan bewegen verdwijnen de klachten. De oorzaak is niet bekend. De klacht is ooit in de dermatologische diagnoselijst beland omdat men dacht dat er een relatie zou kunnen zijn met chronische veneuze insuffici├źntie. Dat lijkt toch niet het geval. Nu wordt meer gedacht in de richting van een neurologisch probleem. Sommige personen met restless legs syndroom hebben ook last van onbewuste plotselinge schokkende bewegingen 's nachts (periodic limb movement disorder). Dit kan de slaap verstoren of die van een partner.

Oorzaak:
Eigenlijk niet bekend. Er zijn hypothesen dat de klachten worden veroorzaakt door een stoornis in de ijzerstofwisseling of de dopaminestofwisseling. Het kan familiair voorkomen. Als onderliggende oorzaken worden genoemd zwangerschap, Parkinson, ijzertekort, nierfunctiestoornissen, schildklierproblemen, diabetes, artritis, spataderen, psychiatrische aandoeningen, roken, drinken, en bepaalde geneesmiddelen. Meestal is er echter geen oorzaak te vinden.

Therapie:
Niet precies zeker wat helpt. Genoemd worden veel bewegen, maar geen zware lichaamsbeweging kort voor het slapen gaan, op regelmatige tijd naar bed, minder alcohol, minder cafeïne, warme of koude voetbaden, dragen van bedsokken, geneesmiddelen. Ook sex en masturbatie worden aanbevolen.

Referenties
1. Marin LF. Sexual intercourse and masturbation: Potential relief factors for restless legs syndrome? Sleep Medicine 2011;12:422.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

26-04-2017 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 G25.8 Overige gespecificeerde extrapyramidale aandoeningen en aandoeningen met abnormale bewegingen: restless legs
ICD10 G25.8 Other specified extrapyramidal and movement disorders: restless legs
SNOMED 32914008 Restless legs
DBC 28 Geen dermatologische diagnose