PROCTITIS home ICD10: K62.8

Een proctitis is een ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm. De darm bestaat uit de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm. De dikke darm gaat over in de endeldarm die ongeveer 12 cm lang is. De endeldarm is het laatste onderdeel van het spijsverteringskanaal. De endeldarm wordt afgesloten door de anus. Een andere naam voor endeldarm is rectum. Proctitis kan eenmalig optreden (acute proctitis) of chronisch recidiveren (chronische proctitis). Een belangrijke oorzaak van proctitis is een infectie met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals gonorroe, syfilis, chlamydia trachomatis en herpes-simplex. Dit zijn besmettelijke vormen van proctitis die vooral voorkomen bij homoseksuele mannen. Er zijn ook andere oorzaken voor een proctitis, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, bestraling, langdurig gebruik van laxeermiddelen (zetpillen), het inbrengen van vreemde voorwerpen in de anus. Soms is er geen oorzaak (chronische idiopathische proctitis).

Diagnostiek:
Proctoscopie, inspectie van het slijmvlies, afnemen van kweken en zonodig biopten. Soms is een sigmoïdoscopie of coloscopie nodig.

DD: gonorroe, Chlamydia, syphilis, herpes, abnormale darmflora, diarrhee, Candida, condylomata, behandeling van condylomata, etc.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 K62.8 Overige gespecificeerde aandoeningen van anus en rectum: proctitis
ICD10 K62.8 Other specified diseases of anus and rectum: proctitis
SNOMED 3951002 Proctitis
DBC 18 Proctologische dermatosen