SYCOSIS LUPOIDES home ICD10: L73.812

Sycosis lupoides (folliculitis sycosiformis atrophicans, lupoid sycosis) is een zeldzame, ernstige destructieve en diepe infectie van de follikels van de baardstreek, chronisch, progressief (uitbreidend aan de randen). Veroorzaakt littekenvorming, atrofie en een cicatriciƫle alopecia. Granulomateuze ontstekingscomponent rond de gedestrueerde haarfollikels. Oorzaak onbekend. Niet zeker of het wel een entiteit is (zie ook de DD). Het is een oudere term die niet meer gebruikt wordt en er zijn geen recente publicaties over dit beeld.

DD: acne conglobata, ernstig verlopende S. aureus folliculitis van de baardstreek (sycosis barbae), diepe mycose van de baardstreek (sycosis trichophytica barbae), pseudofolliculitis barbae, pyoderma gangrenosum, plaque-vorm hidradenitis suppurativa, PAPA syndroom, pseudopelade van Brocq, cicatriciƫle alopecia nno.

Plaquevorm HS Acne conglobata Behandeling van het PAPA syndroom met anakinra
plaquevorm HS acne conglobata PAPA syndroom


Referenties
1. Bamber G. Folliculitis Sycosiformis Atrophicans Capillitii. Proc R Soc Med 1933 Jun;26(8):1003.
2. Meinhof W, Braun-Falco O. On folliculitis sycosiformis atrophicans barbae Hoffmann (sycosis lupoides Milton-Brocq, ulerythema sycosiforme Unna). Dermatol Wochenschr 1966;152(7):153-167.
3. Broese I, Moldenhauer E. Folliculitis sycosiformis atrophicans Hoffmann. Dermatol Wochenschr 1975;161(9):766-770.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

01-05-2017 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter