SYCOSIS LUPOIDES home ICD10: L73.8

Sycosis lupoides (folliculitis sycosiformis atrophicans, lupoid sycosis) is een zeldzame, ernstige destructieve en diepe infectie van de follikels van de baardstreek, chronisch, progressief (uitbreidend aan de randen). Het veroorzaakt littekenvorming, atrofie en een cicatriciële alopecia. Histologisch is er een granulomateuze ontstekingscomponent rond de gedestrueerde haarfollikels. De oorzaak is onbekend.

Het is niet zeker of sycosis lupoides wel een entiteit is (zie ook de DD). Het is een oudere term die niet meer gebruikt wordt en er zijn geen recente publicaties over dit beeld. Destructieve folliculitis van de baardstreek met littekenvorming kan worden gezien bij verschillende acneïforme en inflammatoire dermatosen zoals acne conglobata, pyoderma vegetans bij hidradenitis suppurativa, PAPA syndroom, dissecting folliculitis (in combinatie met nodi en abcessen op het behaarde hoofd).

DD: acne conglobata, ernstig verlopende S. aureus folliculitis van de baardstreek (sycosis barbae), diepe mycose van de baardstreek (sycosis trichophytica barbae), pseudofolliculitis barbae, pyoderma gangrenosum, pyoderma vegetans bij hidradenitis suppurativa, dissecting folliculitis, PAPA syndroom, pseudopelade van Brocq, cicatriciële alopecia nno.

Pyoderma vegetans bij hidradenitis suppurativa Acne conglobata Behandeling van het PAPA syndroom met anakinra
pyoderma vegetans bij HS acne conglobata PAPA syndroom


Referenties
1. Bamber G. Folliculitis Sycosiformis Atrophicans Capillitii. Proc R Soc Med 1933 Jun;26(8):1003.
2. Meinhof W, Braun-Falco O. On folliculitis sycosiformis atrophicans barbae Hoffmann (sycosis lupoides Milton-Brocq, ulerythema sycosiforme Unna). Dermatol Wochenschr 1966;152(7):153-167.
3. Broese I, Moldenhauer E. Folliculitis sycosiformis atrophicans Hoffmann. Dermatol Wochenschr 1975;161(9):766-770.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

04-05-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L73.8 Overige gespecificeerde folliculaire aandoeningen: lupoïde sycose
ICD10 L73.8 Other specified follicular disorders: lupoid sycosis
SNOMED 21707009 Lupoid sycosis
DBC 1 Acneïforme dermatosen