UREMIC FOLLICULAR HYPERKERATOSIS home ICD10: geen

Patiënten met chronische nierinsufficiëntie kunnen een beeld ontwikkelen dat sterk lijkt op keratosis pilaris. Het wordt niet vaak gezien maar is ooit beschreven onder de naam uremic follicular hyperkeratosis.

Klinisch ziet men rond elke haartje hyperkeratose (parafolliculaire hyperkeratose of parakeratose). Haartjes kunnen ook beschadigd zijn of de follikelopening geblokkeerd. Het komt voor met en zonder jeuk. Het lijkt sterk op keratosis pilaris. Keratosis pilaris woordt vaker op jonge leeftijd gezien, vaak bij atopie, is uniformer en met minder schade aan haren en zit vooral op de strekzijde van de bovenarmen. Het mechanisme is onbekend. Een mogelijke verklaring is schade door krabben (door uremische pruritus), maar het komt ook voor zonder

DD: keratosis pilaris, folliculair eczeem, folliculitis, acneïforme of folliculaire geneesmiddelen eruptie.

Diagnostiek: voor de DD phadiatop; ureum en kreatinine. Eventueel een biopt.

Therapie:
De behandeling bestaat uit aanpak van de nierinsufficiëntie (nierdialyse) en keratolytica (ureum preparaten) eventueel in combinatie met steroïden (Calmurid HC).
R/ ureumzalf 5% FNA.
R/ Calmurid.
R/ Calmurid HC.


Referenties
1. Garcia-Bravo B, Rodriguez-Pichardo A, Camacho F. Uraemic follicular hyperkeratosis. Clin Exp Dermatol 1985;10(5):448-454.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

31-12-2012 JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter