URTICARIA TEN GEVOLGE VAN VOEDSEL | ICD10: L50.0 |
Voedingsmiddelen doe urticaria kunnen veroorzaken of verergeren: |
---|
Directe histamine release veroorzakend: Aardbeien, dextran, ei-wit, garnalen, krab, kreeft, rivierkreeft, tomaten, ananas, kruiden (aromatische verbindingen), noten, pinda's, chocolade granen (lecthinen), alcohol, additieven (nitriet, sulfiet, mono-natriumglutamaat, natriumbenzoaat, sorbinezuur). Deze produkten kunnen, dosis-afhankelijk, in principe bij iedereen urticaria veroorzaken. Histamine bevattend: Kaas, vlees (vlees in blik, cervelaat, chorizo, metworst, salami, varkensvlees, bedorven vis en vlees, kip- en vleesextract), vis (ansjovis, bokking, forel, sardines, sardines in blik, gedroogde sardines, zoute haring), groenten (zuurkool, pepperoni, spinazi, tomaten, bietjes, aubergine), fruit (banaan, meloen, appel, druivesap), meelproducten, bier, rode wijn, witte wijn, sherry, cacaopoeder, gistextract, marmite, pindakaas. Salicylaten bevattend (meestal steenvruchten): Abrikozen, ananas, appels, bananen, bosbessen, drop, druiven, kersen, perziken, pruimen, rabarber. AZO kleurstoffen en/of salicylaten bevattend: Bakmeel, cakemix, custard, instant aardappelpuree, puddingpoeder, paneermeel, cornflakes, rice crispies, macaroni, spaghetti, bami, chips, zoutjes. Bakkerijprodukten (uitgezonderd brood, beschuit, roggebrood). Mayonaise, slasaus, tomatenpuree, ketchup, mosterd, wijnazijn. Aroma, soep, bouillon, jus uit pakje of blokje. Jam, marmelade, gelei, limonade, frisdranken, tonic, consumptie-ijs. Chinees-indisch eten, kant en klaar maaltijden, frikadel, kroket. Vruchtensap, vruchten uit blik en glas. AZO kleurstoffen bevattend: Vruchten uit blik of glas, yoghurt met vruchten. Vla of pap uit fles of pak. Gekleurde alcoholica. Snoepgoed, gekleurde tandpasta. Benzoaten bevattend: Eipoeder, chocolade pasta. Margarine, halvarine. Vruchten: sap, limonade, stroop, gelei, drank en salade uit blik of glas, appelmoes uit blik of glas. Alcoholvrije of niet-alcoholvrije vruchtenwijn en cider. Likeur, bessen- en andere smaken brandewijn, bessenjenever, Voorburg, advocaat, schilletje, fladderak, punch, boerenjongens/meisjes. Cranberries, bosbessen. Tyramine, tyrosine en andere monoaminen bevattend: Deze aminen en hun afbraakprodukten kunnen urticaria veroorzaken, vooral in combinatie met MAO-remmers en andere stoffen die het natuurlijke aminen-metabolisme verstoren. Bier, chocolade, fonduesauzen, frisdranken, soep en saus uit pakjes, gist, haring, kaassoorten, koffie en coffeine-houdende dranken, koolraap, kriel en niewe aardappels, mierikswortel, mononatrium glutamaat (Ve-tsin), ramenas, room, roomboter, selderij, schorseneren, spinazie, tuinbonen, vleesextrakten, wijnen, yoghurt. Gisten en/of schimmels bevattend: Gisten hebben mogelijk in de darm een tyramine- of verwante aminen-vrijmakend effekt en kunnen via een type I immuunreaktie urticaria veroorzaken. Alcoholica (bier, wijn e.a.), azijn, blikgroenten, brood, brood-produkten, -pap, -pudding, -taart, druiven, gisttabletten, kaas (vooral oude kaas), koekjes (biscuits), marmite, rozijnen e.a. gedroogde vruchten, tomatenketchup. Penicilline of andere antibiotica bevattend: Eieren, kip, melk, melkprodukten, runder-uiers (verwerkt in gehakt, fridadel, hamburger, etc.), vlees. Voedingsmiddelen die een IgE-gemedieerde allergische reactie veroorzaken: Dit kunnen in principe alle voedingsmiddelen zijn, maar sommige zijn berucht: aardbeien, bonen, bessen, champions e.a. paddestoelen, chocolade, erwten, garnalen, gefrituurde produkten , knoflook, kruiden, levertraan, mosselen, noten, oesters, pepermunt, tomaten, vis, vlees, zuivelprodukten. Voedingsmiddelen die contact-urticaria kunnen veroorzaken: Aanraken van deze produkten veroorzaakt lokaal oedeem en erytheem, via een immunologisch (IgE) of niet-immunologisch mechanisme. Aardappels, acetoacetaat, butyraat, alcohol, ethylalcohol, alifatische aldehyden, andijvie, appels, citrusvruchten-schil, cremodan SE 40 (emulgator in ijs, ei-wit, kalkoen, kip (hart en spier), kaneelaldehyde, kaneelzuur, kruiden, lamsvlees, meel, noten, para-aminobenzoezuur en andere benzoaten, para-amino-salicylzuur. |
31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl |
ICD10 | L50.0 | Allergische urticaria: urticaria door voedsel allergie |
ICD10 | L50.0 | Allergic urticaria: urticaria due to ingested food |
SNOMED | 402384009 | Allergic urticaria due to ingested food |
DBC | 23 | Urticaria |